Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haină veche, căci peticul acesta, ca umplutură, trage din haină şi se face o ruptură şi mai rea. Nici nu pun oamenii vin nou în burdufuri vechi; altminterea burdufurile crapă: vinul se varsă şi burdufurile se strică; ci pun vin nou în burdufuri noi şi amândouă se păstrează împreună. (Matei 9 :16-17)

sâmbătă, 21 iulie 2012

Interviu cu Ovidiu Hurduzeu publicat de Opinia Socială

Scriitorul, profesorul şi criticul social român, Ovidiu Hurduzeu – doctor în Ştiinţe umaniste al Universităţii Stanford (Statele Unite ale Americii), revine în atenţie publică. Coautor al volumului “A treia forţă: România profundă”, care a stârnit un interes profund în 2008 în rândul tinerilor şi nu numai, dr. Ovidiu Hurduzeu, alături de Centrul pentru o Românie Integră şi Prosperă, a lansat manifestul “Stăpâni pe viitorul nostru.”

Condamnând experimentul economic comunist şi cel neoliberal al ultimelor două decenii, pe care îl consideră “un experiment nu mai puţin distrugător, dar mai subtil decât cel anterior”, Hurduzeu face un nou apel către coalizarea într-o „a treia forţă.“

Dr. Ovidiu Hurduzeu s-a născut în Bucureşti la 12 iunie 1957 din tată bănăţean şi mamă moldoveancă, ambii părinţi de profesie geologi. În 1988, părăseşte definitiv România şi se stabileşte pe tărâm american. În 1997 îşi obţine doctoratul în French and Humanities la Stanford, iar din 2003, locuieşte împreună cu soţia sa în El Dorado Hills (lângă Sacramento, California).

În aceste vremuri dificile, dr. Ovidiu Hurduzeu a fost amabil să ne vorbească din nou despre modele economice de succes, schimbările radicale recente în economia Statelor Unite şi cum ar trebui românii să înţeleagă şi să aplice o societate cu adevărat prosperă.

Reporter: Domnule dr. Ovidiu Hurduzeu, ştiu că locuiţi de mulţi ani în Statele Unite dar sunteţi foarte interesat şi de ce se întâmplă pe ... acasă. Cum vede un român ţara sa de peste ocean, prin intermediul internetului?

Ovidiu Hurduzeu: Nu poţi să te apropii de România, sau de orice altă ţară, prin intermediul internetului. Internetul rămâne un mijloc util de comunicare şi informare, dar nu te ajută să înţelegi mai profund o situaţie anumită. Vin mereu în România, ţin conferinţe, mă întâlnesc cu foarte multe persoane. Petrec mult timp cu părinţii mei din Bucureşti. Ştiu bine ce se petrece "pe teren". Locuind în Statele Unite, pot să mă detaşez de circul politic şi să gândesc lucrurile cu luciditatea pe care ţi-o oferă deseori distanţarea de o situaţie fierbinte.

Ţara se duce de râpă şi există o neputinţă generală de a opri acest proces distructiv. Există, totuşi, soluţii şi oameni capabili să scoată ţara din acest marasm. Din păcate, românii aşteaptă soluţii miraculoase tot de la cei pe care-i văd zi de zi la televizor. Să lăsăm să se audă vocea acelor români cu adevărat integri şi competenţi şi să refacem o solidaritate socială pe baza unor valori esenţiale: devotament faţă de neam şi glie, dăruire pentru aproapele nostru; dreptate socială şi legalitate; disciplină şi responsabilitate. Credinţă în Dumnezeu. Aceste valori au ajuns să fie doar lozinci electorale. Ţara se va schimba când o forţă civică sau politică redutabilă chiar le va lua în serios.

Pentru textul integral click AICI.

Un comentariu:

Georgiana spunea...

Romanii sunt manipulati, daca nu se trezesc la realitate nu vor reusi sa schimbe ceva