Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haină veche, căci peticul acesta, ca umplutură, trage din haină şi se face o ruptură şi mai rea. Nici nu pun oamenii vin nou în burdufuri vechi; altminterea burdufurile crapă: vinul se varsă şi burdufurile se strică; ci pun vin nou în burdufuri noi şi amândouă se păstrează împreună. (Matei 9 :16-17)

miercuri, 19 decembrie 2012

Eusko, moneda locală a Ţării Bascilor

de Dan Popa

Eusko, moneda basca locala, va intra in circulatie la finele lunii ianuarie 2013. In lume exista mai multe variante de "bani locali" cu rol de catalizator economic- intra in circulatie, deblocheaza economiile, dupa care sunt retrasi

"Eusko" moneda basca ce se doreste a fi "complementara" monedei unice europene si care ar putea duce la consolidarea economiei locale va fi lansata inzona basca franceza pe 31 ianuarie, scrie cotidianul belgian 7sur7 . Eusko va permite "accelerarea schimburilor comerciale si reorientarea economiei", spun autorii acestui proiect financiar. In lume au existat si continua sa existe diferite variante de "bani locali". In timpul crizei din anii 2000, Argentinienii s-au folosit de "Credito" sau de "Patacon". In Brazilia circula cu succes, "Palmas"-ul. Un oras din Marea Britanie a pus in circulatie in septembrie 2008, Lira Lewes. In Europa circula peste 70 de asemenea monede locale. Ele nu au o sustinere guvernamentala si nu apar in cotatiile oferite de bancile centrale, dar circula pe piata si sunt acceptate la plata de catre comercianti si persoanele fizice. In plus, permit relansarea economiilor blocate.
Eusko, avand o valoare nominala de 1 euro, va putea fi schimbata la circa 40 de case de schimb din Tara Bascilor, existand cupiuri de 1, 2, 5, 10 sau 20 de euskos.

Banii "locali" sunt ca un catalizator. Intra in reactie, ajuta economia, dupa care sunt retrasi
Pentru cei care au o problema in a imagina o moneda complementare le sugerez sa se gandeasca de pilda la un cupon de 10 lei oferit de hypermarketuri. Si aceea poate fi considerata o "moneda" de schimb. La finele secolului trecut, mai multe State intrasera in criza de lichiditati au apelat la aceste monede locale care urmau apoi sa fie schimbate pe bani "buni".
Primii bani locali au fost pusi in circulatie prin 1800 in Elvetia, de catre Banque Wir. Aparatorii ideii monedelor locale spun (si au dreptate) ca intr-o economie intrata in criza, cu sanse mici de a iesi prin forte proprii, adoptarea unei asemenea monede poate fi solutia.
Pentru articolul integral pe hotnews.ro click AICI.

Niciun comentariu: