Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haină veche, căci peticul acesta, ca umplutură, trage din haină şi se face o ruptură şi mai rea. Nici nu pun oamenii vin nou în burdufuri vechi; altminterea burdufurile crapă: vinul se varsă şi burdufurile se strică; ci pun vin nou în burdufuri noi şi amândouă se păstrează împreună. (Matei 9 :16-17)

sâmbătă, 17 august 2013

De ce poporul grec acceptă propria sa distrugere?


de Michael Nevradakis

Theodoros Pangalos
Greg Palast, ziarist de investigație, economist și autorul unor best seller-uri, Vulture's Picnic, Billionaires and Ballot Bandits, The Best Democracy Money Can Buy, nu se teme să ia la bani mărunți  unele dintre cele mai puternice persoane din domeniul politicii și finanțelor.  Palast nu a pregetat să dezvăluie corupția și actele criminale ale celor bogați și puternici, de la demascarea ștergerii  de pe listele de vot din Florida a persoanelor afro-americane de către Katherine Harris la alegerile din anul 2000, până la scoaterea la suprafață a  adevărului privitor la „asistența" acordată economiilor aflate în dificultate de către Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.

Într-un interviu recent acordat lui Dialogos Radio, Palast  s-a concentrat asupra Greciei  și  măsurilor de austeritate care au fost impuse acestei țări de către FMI, Uniunea Europeeană și Banca Centrală Europeeană.

„Pentru mine, Grecia este scena unei crime", a spus Palast. „Grecia moare și austeritatea este unul dintre lucrurile care au omorât-o." Palast a considerat drept „un nonsens"  declațiile recente făcute de oficiali greci și ai Uniunii Europeene care proclamă Grecia drept „o poveste de succes" economic. 

„Austeritatea și euro au distrus Grecia. Austeritatea în mijlocul unei recesiuni este o condamnare la moarte."

Unul dintre pilonii programelor de austeritate este privatizarea. Palast, care a investigat impactul programelor de privatizare din America latină, a făcut o paralelă dintre  experiențele acelor țări și condițiile care i se impun acum Greciei.

„Remarcăm aceleași practici brutale care au fost testate mai întâi pe pielea Argentinei, Ecuadorului și Braziliei - consecințele au fost dintre cele mai severe. Popoarele au fost jefuite. Oamenii nu pot trăi fără apă și electricitate iar acum o să le cumpere de la companiile germane, americane și canadiene, plătind o avere."

Criticând programele de privatizare, Palast s-a referit la Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel,  economist șef al Băncii Mondiale până în momentul în care a fost dat afară datorită faptului că s-a opus politicilor  acestei instituții. „Stiglitz a numit privatizarea „șpagătizare" întrucât....atunci când vorbim de privatizare, vorbim de niște indivizi care sunt în relații strânse cu guvernul grec, cu guvernul german,  ei sunt cei care aleg  aseturile pentru care plătesc mai nimic."

 Una dintre cele mai controversate dispute din Grecia din ultimul an a fost cea legată de minele de aur Skouries. Inițial, în 2004, minele au fost trecute în mâini private  pentru doar   11 milioane de euro, apoi  au intrat în posesia companiei canadiene Eldorado Gold care a început activitatea de exploatare.  Această situație a creeat  o activă mișcare protestatară  la firul ierbii.  Protestele au avut loc din motive atât economice cât și ecologice. Potrivit lui Palast, companii ca Eldorado Gold vânează țări vulnerabile.

„Aceste companii așteaptă momentul în care o țară este sleită, cu spatele la zid și împinsă  să renunțe la aurul ei. La presiunea FMI, Tanzania și-a vândut minele de aur pe nimic companiei  Barrick Gold din Canada. Barrick Gold a câștigat din afacere miliarde peste miliarde."

„Să nu ne amăgim," a adăugat Palast. "Nimeni nu obține o mină de aur fără a da șpagă celor aflați la putere. Așa stau lucrurile...asta nu este privatizare, pur și simplu îți fură aurul."

Pentru Palast, soluția pentru Grecia este ieșirea din zona euro.

„Nu-i de rămas în zona euro. A sta în zona euro e ca și cum ai spune că vrei să rămâi într-o colonie de leproși. Euro este o creație monstruoasă. Euro nu înseamnă să ai o zonă fericită de comerț liber. Euro înseamnă eliminarea statului social. Înseamnă cel de-al Patrulea Reich...și trebuie să cedezi."

Palast a oferit drept model pentru Grecia câteva țări din America Latină.

„Argentina s-a rupt de dolar; le-a spus creditorilor să se ducă la naiba iar acum are o economie înfloritoare." Pentru a realiza acest lucru, a adăugat Palast,  Grecia trebuie să aibă o conducere hotărâtă.
„Diferența dintre Grecia și Argentina constă în faptul că poporul grec nu mai are vână în el. Grecii sunt lași în timp ce argentinienii au sânge în instalație. Încerc să-i întâresc pe oameni ca să nu cedeze. În Grecia, nu mai este nimeni împotriva euro. Există un partid independent (Syriza) care a cedat complet...avem nevoie mare de o a treia voce." Partide „a treia forță", consideră Palast, au repurtat succese electorale în America latină întrucât au spus  un nu hotărât FMI-ului și politicilor care impuneau austeritate și privatizări. Drept consecință, a continuat Palast, economiile acelor țări sunt acum în plin avânt.

Palast a criticat dur Germania pentru rolul ei în criza grecească. „Spun mereu că  nemții vor să schimbe numele monedei euro în Panzer. Reușesc prin  manipulare economică ceea ce  au încercat cu tancurile în cel de-al doilea război mondial. Devii colonie germană dacă nu renunți la moneda nemților."

Palast a criticat dur și stabilimentul politic grec. Noua Democrație și PASOK, principalele două partide ale țării, „nu se deosebesc unul de altul... liderii lor poartă aceeași responsabilitate morală  pentru că au mințit poporul și au produs publicului un mare rău. Cred că ar trebui să fie trași la răspundere."

Palast  a amintit că  Goldman Sachs și  alte bănci au ajutat guvernele Greciei să-și ascundă deficitele. „A fost o fraudă, au încasat de la guvernul grec  aproape jumătate de miliard de dolari  pentru a-l ajuta să-și  ascundă deficitele. De ce ar fi vrut să le ascundă? Dintr-un singur motiv: să rămână în zona euro.

Cuvintele cele mai critice le-a avut la adresa lui Theodoros Pangalos,  un fost ministru  din partea  PASOK care a jucat un rol proeminent în criza grecească.  Recent, la Eurasia Media Forum din Kazahstan, Palast  i-a luat un interviu lui Pangalos.

„N-am rezistat tentației de a-i lua un interviu", a spus Palast. „ Are aproape 150 de kilograme și o burtă imensă...A fi gras este deobicei o chestiune personală, în acest caz însă nu este așa, pentru că în Grecia există oameni care chiar mor de foame ...după părerea lui  Pangalos dacă nu te supui austerității ești fie comunist fie anarhist. Nu, nu ești comunist sau anarhist, ești doar un părinte care  încearcă să pună copiilor o bucată de pâine pe masă ."„Pangalos are o vorbă: ‚Am mâncat toți împreună′ - nu, n-am mâncat împreună. Pangalos este gras în timp ce poporul crapă de foame.

Palast i-a îndemnat pe greci să  reacționeze în fața crizei prin a  protesta contra măsurilor de austeritate: „De ce acceptă grecii propria lor distrugere? E o nebunie.  A sosit timpul  să acționeze,  nu pot să renunțe acum. Eu am văzut cum,  în întreaga lume, oameni care credeau că nu mai au nici o speranță au format mișcări de rezistență și au reușit. [...]
  
Traducerea Ovidiu Hurduzeu

Versiunea în limba engleză AICI

Niciun comentariu: