Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haină veche, căci peticul acesta, ca umplutură, trage din haină şi se face o ruptură şi mai rea. Nici nu pun oamenii vin nou în burdufuri vechi; altminterea burdufurile crapă: vinul se varsă şi burdufurile se strică; ci pun vin nou în burdufuri noi şi amândouă se păstrează împreună. (Matei 9 :16-17)

miercuri, 24 februarie 2010

Faceţi sex, o faceţi pentru ţară!


Cotidianul spaniol „El Mundo“ din 23 febr. publică, în secţiunea economică, sub titlul amuzant de mai sus, un scurt articol despre îmbătrânirea populaţiei şi urmările economice pe termen mediu-lung.

Dacă nu sunteţi convinşi că în Spania mai e mult de muncă pentru a îmbunătăţi rata productivităţii, puteţi merge acasă cu perechea dvs. şi să vă puneţi pe trebuşoara care se numeşte act sexual. Şi, vă rog, nu vă sfiiţi să o faceţi fără protecţie, pentru că şi în acest caz productivitatea primează asupra plăcerii.

A avea mai mulţi copii este una dintre alternativele care se deschid în faţa spaniolilor pentru a ieşi din criză. Este o adevărată investiţie pe termen lung, dar pensionarii din viitor, inclusiv dumneavoastră înşivă, or să vă mulţumească. Evoluţia demografică a Spaniei este atât de îngrijorătoare încât experţii avertizează că recenta prelungire a vârstei de pensionare la 67 de ani nu este decât începutul.

Firma de investiţii Schroders, una dintre cele mai prestigioase din Europa, a publicat recent un raport în care se arată, printre altele, că prin 2050 grupul de vârstă predominant în Spania va fi cel dintre 70 şi 74 de ani (acum este cel dintre 35 şi 39 de ani). Se arată de asemenea că, pe atunci, Spania va deveni a doua ţară europeană cea mai dependentă de vârsta a treia, cu 1,2% din populaţie în vârstă de peste 95 de ani!

Explicaţia acestei schimbări demografice trebuie căutată în speranţa mai mare de viaţă şi în scăderea fecundităţii (acum rata este de 1,3 copii pe femeie). Şomajul juvenil stă şi el în spatele acestui fenomen. Cu o rată a şomajului juvenil de 43%, cine se mai încumetă să aibă copii?

Consecinţele economice ale acestei îngrijorătoare îmbătrâniri a populaţiei vor fi dure dacă nu se iau măsuri. „Un PIB mai mare, în esenţă, depinde de creşterea populaţiei active sau de creşterile în productivitate”, spun autorii raportului, care arată că „având în vedere că populaţia spaniolă activă va scădea de la 69% la 54% din total, va fi tot mai dificil să sprijine creşterea economică“. Aşa că sporul de productivitate va fi anulat de scăderea numărului celor care lucrează.

Acum, mai mult ca oricând, capacitatea reproducătoare a spaniolilor nu mai este doar o chestiune de onoare, ci de stat!

(Traducere de Alexandru Ciolan)

Niciun comentariu: