de Ilie Şerbănescu
Dupa ce nu numai ca a deschis larg portile investitiilor straine, dar le-a mai acordat si multiple facilitati dincolo de atractivitatea ieftinatatii si sarguintei fortei de munca locale, China a intors foaia in ultimul timp.
O face in stil chinezesc: incet-incet, in general fara brutalitati, dar ferm si, dupa cum lesne se observa, potrivit unei strategii pe termen lung.
Intr-o prima faza, a cerut investitorilor straini semne de fidelitate fata de gazda si respect pentru toate susceptibilitatile politice ale imparatului ei actual, care este Partidul Comunist Chinez.
Intr-o a doua faza, a reclamat acestora ca prin tarile lor de origine sa sustina initiativele Chinei sau macar sa nu le caroteze. Plecarea Google din China - pe motivul cenzurarii de catre autoritati a accesului la unele programe ale respectivei companii transnationale - a prilejuit evidentierea noii faze in care au intrat de fapt relatiile Chinei cu investitorii straini.
In noua faza, pentru a fi acceptati in China, investitorilor straini li se cere nu numai "fidelitate" fata de China si respectarea politicilor Partidului Comunist, dar si luarea in considerare a unor conditii economice mai aspre decat pana acum.
Deja din 2009, in mai toate sectoarele, investitorii straini nu mai sunt scutiti timp de trei ani de plata taxelor pe venit si nu mai beneficiaza de plata doar a 50% din aceste taxe pe alti doi ani. In zonele speciale, nivelul taxelor a crescut de la 15% la 25% anual.
Oficial si neoficial, firmele cu capital autohton au inceput sa fie avantajate fiscal sau prin alte instrumente. Autoritatile sunt foarte scrupuloase la incasarea taxelor de la multinationale, trecand insa cu vederea evaziunea fiscala a firmelor locale.
Mai mult, acestea din urma primesc credite cu dobanzi mici de la bancile controlate de stat, indeosebi daca actioneaza in anumite sectoare de interes sau in general daca achizitioneaza echipamente ecologice.
Companiile chinezesti au voie, cele straine n-au voie sa vanda certificate de emisie de carbon in strainatate.
Pentru a citi articolul integral pe bloombiz.ro click AICI.
Blue Walls Falling Down: A Novel
Acum o oră
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu