Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haină veche, căci peticul acesta, ca umplutură, trage din haină şi se face o ruptură şi mai rea. Nici nu pun oamenii vin nou în burdufuri vechi; altminterea burdufurile crapă: vinul se varsă şi burdufurile se strică; ci pun vin nou în burdufuri noi şi amândouă se păstrează împreună. (Matei 9 :16-17)

vineri, 11 februarie 2011

MISTERELE CUVINTELOR. Hai să ne dăm cu placa

de Alexandru Ciolan

Una e placa în dicţionare, alta în limba zilelor noastre… Placa din dicţionare (placa aglomerată, placa fotografică, placa turnantă, placa de fundaţie, placa de pick-up, placa dentară) vine din fr. plaque (deverbal din plaquer “a placa, a acoperi cu un strat subţire”, împrumutat pe la mijlocul sec. al XVI-lea din olandezul placken). Plăcile absente din dicţionare dar prezente în realitatea zilelor noastre vin, evident!, din engleză – engleza americană sau engleza internaţională.
Să ne ocupăm întâi de plăcile din informatică. Prima – cea mai veche, cea mai importantă – este placa de bază (traduce engl. motherboard sau mainboard), “placă de circuite integrate pe care se montează sau la care se conectează componentele unui compter” (aceasta este definiţia de manual, clasică, pentru că în ziua de azi nu numai computerele au o placă de bază, ci orice aparat de o oarecare complexitate – maşinile de spălat, centralele termice etc.). „Placa de bază pe care se asamblează toate componentele se alege în funcţie de procesor“ (Adev. 11 VI 02) explica un material menit a-i convinge pe părinţi să le cumpere copiilor computere. În placa de bază trebuie înfipte: o placă grafică/video, pentru a avea imagini afişate pe monitor („[P]oate aveţi nevoie de o placă video mai potrivită pentru noile jocuri apărute pe piaţă“, Z.fin. 22 III 01); o placă audio/de sunet pentru a avea muzică sau zgomot în difuzoare („Placa de sunet este în general suficient de performantă pentru a satisface un utilizator pretenţios“, Adev. 11 VI 02); şi o placă de reţea spre a permite computerului să comunice cu alte computere sau să împartă cu ele unele periferice („Conectivitatea este asigurată de o placă de reţea standard 10/100M şi de una wireless“, Adev. 7 III 07). În ultimii ani, plăcile de bază vin cu facilităţi video, audio şi de reţea integrate, plăcile respective fiind cumpărate numai de utilizatorii pretenţioşi, care vor ceva mai mult decât ceea ce le oferă placa de bază.
Pentru a citi articolul integral în „Ziarul de duminică“ click AICI.

Niciun comentariu: