Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haină veche, căci peticul acesta, ca umplutură, trage din haină şi se face o ruptură şi mai rea. Nici nu pun oamenii vin nou în burdufuri vechi; altminterea burdufurile crapă: vinul se varsă şi burdufurile se strică; ci pun vin nou în burdufuri noi şi amândouă se păstrează împreună. (Matei 9 :16-17)

vineri, 24 februarie 2012

MISTERELE CUVINTELOR. Bărbaţi urbani (2). Ubersexual, retrosexual

de Alexandru Ciolan

Într-un articol apărut în salon.com în iunie 2003, intitulat Beckham, the virus (Virusul Beckham), Mark Simpson introduce alte două cuvinte care vor face carieră, ce-i drept, nu la fel de glorioasă ca aceea a lui metrosexual: über-metrosexual şi retrosexual.

Să mergem la text, pentru a vedea despre ce este vorba: "Beckham, spune Simpson, este über-metrosexualul, nu numai pentru că îndeasă metrosexualitatea pe gâturile bărbaţilor suficient de îndărătnici ca să rămână retrosexuali şi să refuze să-şi penseze sprâncenele, ci şi pentru că este un sportiv, un om de succes - un bărbat «adevărat» - care doreşte să dispară în spaţiu şi să devină omniprezent - să devină media". Über-metrosexualul este aşadar metrosexualul în grad maxim, metrosexualul perfect (germ. über). Cât despre retrosexual, este retrogradul, bărbatul tradiţional, opusul metrosexualului. Cuvântul, neprins pe atunci în dicţionare, fusese folosit, în 1995, dar cu alt înţeles (conform datelor accesibile pe wordspy.com): "rămas în urmă cu activitatea sexuală". Nu ştim dacă Simpson îl cunoştea şi l-a îmbogăţit ca sens ori dacă l-a creat independent…

Pentru articolul integral din "Ziarul de duminică“ click AICI.

Niciun comentariu: