Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haină veche, căci peticul acesta, ca umplutură, trage din haină şi se face o ruptură şi mai rea. Nici nu pun oamenii vin nou în burdufuri vechi; altminterea burdufurile crapă: vinul se varsă şi burdufurile se strică; ci pun vin nou în burdufuri noi şi amândouă se păstrează împreună. (Matei 9 :16-17)

miercuri, 13 iulie 2011

Drumul de la oras la tara e mai ieftin decat invers

de Dan Popa

In ultimii doi ani, 140.000 de romani au plecat din mediul urban, in rural

“Ce sa fi facut, tata, la oras? Eu am fost macelar la mine in sat pana prin `94, cand mi s-a insurat feciorul si am vandut pamantul ca sa ii dau bani de apartament in Bucuresti. Aveam 60 de ani, iar el 35, ca si-a facut mai tarziu familia. El si-a luat 3 camere, eu cu Ana am luat doua camere in Berceni, ca aveam pamant destul de vandut. In 2008, cand am vandut, pe ala cu doua camere am luat saiscincinci de mii de euro, toti banii in mana. I-am luat intr-o plasa de-un leu, tin minte si acuma. Ne-am dus la banca, ala a scos banii si mi i-a dat. A doua zi rascumparam casa parinteasca". Familia Diaconescu este una din sutele de mii de romani care a preferat traiul la tara, stressului de la oras. Statea in Bucuresti la etajul intai al unui bloc din Berceni, dar visa sa se intoarca acolo unde crescuse. Potrivit Statisticii, aproape 140.000 de romani s-au mutat in 2010 de la oras la tara. Cu 40.000 mai mult decat cei care au facut drumul invers.

"Cand am vandut, am luat 30.000 de dolari. Cand am rascumparat, am dat 50.000 de euro din astia. Dar nu-mi pare rau", mai spune batranul Diaconescu.

Gheorghe Diaconescu zice ca asa e si normal. “Nimeni nu vrea sa stea in praful din Bucuresti, decat daca castiga mii de euro sau e nebun. Eu- va spun drept- i-am ochit deja baiatului o casa in vecini, ca nu se stie cat il mai tin aia in serviciu si decat sa faca acolo foamea, mai bine aici la tara. O rosie si un cartof tot scoatem din gradina”, zice batranul Diaconescu.

Pana prin 1996, tendinta era inversa. Veneau la oras mai multi decat cei care preferau ruralul. Din `96, ceva s-a schimbat. “Dupa `95, lumea a revenit cat de cat la normal. Daca vrei un trai linistit, ce sa cauti tata la oras? Aici ai tot ce iti trebuie, daca te stii gospodari. Nu ai Intrenet, da` nici stramosii mei nu aveau si n-am auzit pe nimeni sa moara de dorul calculatoarelor. Asta micu zice ca s-ar muta aici, da` vrea Intrenet. Parca au luat-o, tata, razna cu totii”, mai zice Diaconescu batranul, uitandu-se spre straturile de rosii. Uita-te la mine. Imi fac vinul meu, am rosii, vinete, castraveti… ce iti poti dori mai mult?"

Pentru articolul integral de pe Hotnews click AICI.

Niciun comentariu: