Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haină veche, căci peticul acesta, ca umplutură, trage din haină şi se face o ruptură şi mai rea. Nici nu pun oamenii vin nou în burdufuri vechi; altminterea burdufurile crapă: vinul se varsă şi burdufurile se strică; ci pun vin nou în burdufuri noi şi amândouă se păstrează împreună. (Matei 9 :16-17)

duminică, 9 ianuarie 2011

Economia globală nu o să-şi revină, nici acum nici altădată

de Immanuel Wallerstein, cercetător la Yale University

Aproape toata lumea este de acord ca economia globala, aflata intr-o profunda criza din 2008 incoace, isi va reveni in urmatorii ani. Ei bine, economia globala nu-si va reveni nici acum nici niciodata, pentru ca e sortita pieirii, contrazice Immanuel Wallerstein, expert in istorie, sociologie si sistemele globale.
Intr-un articol pentru Foreign Policy, Immanuel Wallerstein indrazneste sa afirme ca "revenirea" asteptata de cei mai multi in urmatoarea perioada nu va mai avea loc, indiferent ce "solutii vor fi aplicate". Insasi ideea ca sistemul va continua, in formula sa de baza, este profund gresita.
Toate sistemele au o viata, isi incepe argumentatia specialistul. Cand procesele lor se misca prea departe de punctul de echilibru, incep sa fluctueze haotic si sa se bifurce. Sistemul nostru actual, economia globala capitalista, exista de aproximativ 500 de ani si cel putin in ultimul secol a patruns pe tot globul.
Pana acum a functionat remarcabil de bine. Insa, la fel ca toate sistemele, s-a miscat din ce in ce mai departe de punctul de echilibru. Asa s-a ajuns la criza structurala de astazi.
Problema este ca preturile de baza ale productiei au crescut remarcabil. Exista apoi cheltuieliel cu personalul de tot felul, de la muncitorii necalificati la management. Sunt costurile obtinute pe masura ce producatorii trec costurile productiei asupra noastra - costurile pentru infrastructura sau refacerea resurselor, spre exemplu.
Pentru a citi articolul integral pe ziare.com click AICI.

Niciun comentariu: