de Alexandru Ciolan
În anii ’80 ai secolului trecut, în plin război rece, Biblioteca Congresului din Washington comanda o anchetă menită a stabili cărţile care au marcat în mod hotărâtor gândirea cititorului american. Prima, evident, a ieşit Biblia, dar locul al doilea era ocupat de Atlas Shrugged (Răzvrătirea lui Atlas), un roman filozofic (netradus în româneşte) de Ayn Rand. Între timp, ecartul dintre cele două cărţi s-a mărit, clasamente de pe net păstrând, încă nedisputat, pimul loc pentru Biblie şi coborând Atlasul răzvrătit pe locul al zecelea. Oricum, o prezenţă descumpănitoare în elita cărţilor. Sau, poate, pe deplin meritată, în măsura în care ne face să reflectăm despre seducţia glasului sirenelor sau... al Mamonei.
Pentru a citi restul articolului click AICI.
Wheeler Catlett, the Study, and Democracy
Acum 5 ore
8 comentarii:
Nu înţeleg de ce cpntinuaţi să folosiţi "filoZofie" în loc de "filoSofie", "filoZof" în loc de "filoSof". Pe bolşevici îi înţeleg. Dacă i-au făcut activişti pe toţi brofaşii şi desculţii, pe toţi analfabeţii, etc. Dar a cam venit vremea să fie aduse lucrurile la stadiul lor firesc. Şi asta şi la nivelul simplelor cuvinte folosite...
Nu înţeleg de ce continuaţi să politizaţi o problemă care nu are în ea ea nimic politic. Reforma ortografică operată de comunişti nu avea nimic a face cu bolşevismul sau cu ideologia, a fost opera unor mari lingvişti antebelici. FiloZofie este grafia cea mai apropiată de pronunţia cuvântului (la fel cum pronunţăm şi scriem iZomorfism, de pildă). V-aş putea explica aici despre -s- intervocalic, dar nu cred că este cazul.
Scrierea filoSofie nu se bazează pe o raţiune lingvistică. Şi nici pe raţiuni politice, aşa cum sugeraţi dvs. Este, pur şi simplu, o complicaţie inutilă. Filozofie vine din fr. philosophie, care se citeşte cu Z, chiar dacă se scrie cu S. Or, în limba română se presupune că scriem cum citim.
Vine din GRECESCUL "filosofia" - "iubitor de înţelepciune". Nu uitaţi că Bizanţul era la doi paşi. Înţeleg că bolşevicii erau nişte stupizi, dar să le continuăm greşelile?
Vine din neogreacă şi din franceză - etimologie multiplă. Ca şi poeZie, care în greacă e tot cu S, dar se scrie şi se pronunţă cu z.
V-am spus să nu mai politizaţi. Comuniştii nu au nimic a face cu grafia. Ăsta a fost pretextul invocat după 90 ca să schimbăm ortografia în loc să schimbăm ce trebuia schimbat.
Apropo, italienii tot comunişti sunt pentru că scriu filosofia dar pronunţă tot cu z?
Repet, în limba română, scriem cum citim, nu avem o grafie etimologică, aşa cum au francezii şi englezii.
Dar avem bolşevici. Şi mai ales odrasle spirituale ale bolşevismului. La care aderaţi, după cum se vede...
Eu invoc argumente lingvistice (principiul fonetic şi principiul etimologic în ortografie). Dacă vreţi să discutăm, o facem cu argumente adecvate subiectului - adică argumente lingvistice, nu cu acuzaţii lozincarde de tipul "eşti bolşevic".
Principiul fonetic în ortografie nu are nimic a face nici cu bolşevismul, nici cu liberalismul, nici cu conservatorismul, după cum nu are nici legea lui Arhimede. Scriu filozofie, poezie, izomorf dacă vreau să fin consecvent principiului fonetic. Sigur, nu vă opreşte nimeni să scrieţi filosof sau poesie, dar asta nu are nimic a face cu antibolşevismul, ci cu principiul etimologic în ortografie. Necesitatea principiului fonetic a fost însă demonstrată şi acceptată de majoritatea comunităţii ştiinţifice încă de pe vremea lui Maiorescu.
Dacă mai ţin minte, elitele ştiinţifice ale României se aflau în puşcării sau sub interdicţie. Slugoii Partidului - în Academia RPR. Mai recent: odraslele cominterniştilor s-au opus vehement (şi se opun) revenirii limbii în matcă.
Şi dacă sunteţi atât de vehement - Vă rog să-l trageţi de urechi şi pe Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu şi să-i ardeţi pe rug Biblia!
Dau exemplu extrem. Poate reflectaţi. De demagogie pretins de dreapta, în fond comunistă sunt sătul.
O să mă prefac a nu fi observat mitocănia şi o să mă concentrez doar asupra aburului de mesaj din ultimul "comentariu". Am impresia că nu citiţi nici textul, nici ceea ce v-am răspuns la comentarii. V-am spus că dezbaterea asupra principiului fonetic sau principiului etimologic este veche în România, mai veche decât bolşevicii - a început în veacul al XIX-lea, când se punea problema trecerii la scrierea în alfabet latin. Problema nu este politică, este ştiinţifică.
Dacă din tot ce înseamnă trecutul dureros al României aţi redus totul la scrierea cu s sau z a lui filozof păcatul e al dvs.
Şi dacă vreţi să vă mai postez comentariile încercaţi să vorbiţi la subiect, nu mai aruncaţi fumigene lozincarde. Nu am timp de pierdut nici cu dobitocii, nici cu măgarii. V-am postat comentariile pentru că mi s-a părut că sunteţi doar dezinformat, nu irecuperabil.
Trimiteți un comentariu