Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haină veche, căci peticul acesta, ca umplutură, trage din haină şi se face o ruptură şi mai rea. Nici nu pun oamenii vin nou în burdufuri vechi; altminterea burdufurile crapă: vinul se varsă şi burdufurile se strică; ci pun vin nou în burdufuri noi şi amândouă se păstrează împreună. (Matei 9 :16-17)

joi, 18 noiembrie 2010

Remunerarea justă, o provocare în faţa întreprinzătorilor: John C. Médaille

(material postat în data de 3 nov. 2010 pe site-ul Universităţii Panamericane, IPADE Business School, din Mexic)

Justa retribuire a celor care fac parte dintr-o organizaţie este una dintre sarcinile fundamentale ale oricărui tânăr întreprinzător care îşi propune să facă afaceri în mod responsabil, a spus John C. Médaille, de la Universitatea din Dallas, cu ocazia participării sale, pe 12 octombrie, la cea de a XIII-a Săptămână Internaţională „Competiţie şi integritate. Responsabilitate socială“, organizată de MEDEX (Executive MBA) la IPADE Business School, din Mexic.
„Salariile sunt o parte a justiţiei distributive, problema este că nu pot fi calculate cu exactitate, pentru că modul de a o face variază de la o cultură la alta. Economia, la ora actuală, este o ştiinţă care a eliminat dreapta judecată şi a pus în locul ei calculul; întreprinzătorul ştie că pentru a lua decizii are nevoie de judecată. În afaceri, nici una dintre decizii nu se reduce la calcul“, a subliniat profesorul american.
De aceea, i-a îndemnat pe cei peste 500 de studenţi de la Programul Executive MBA prezenţi să se străduiască să edifice o societate bazată pe binele comun şi să pună bazele unei noi economii mondiale în care practica economică să ţină mereu seama de considerentele etice.
„Noile economii trebuie să fie reconstruite, iar aceasta este responsabilitatea care vă revine dumneavoastră. Gândiţi-vă dacă profesia pe care aţi ales-o este doar o modalitate de acumulare a unor bunuri materiale sau dacă o veţi transforma într-o vocaţie în slujba voastră înşivă şi în slujba societăţii. Decizia trebuie să o luaţi acum“, i-a îndemnat profesorul american pe cei prezenţi.
În acest sens, a subliniat că liderii tineri au o profesie crucială, pentru că au puterea de a provoca o schimbare mondială.
Médaille, apărător al distributismului (termen utilizat pentru a desemna larga distribuire a bunurilor productive, aflate în proprietatea cât mai multor persoane şi nu câtorva), a insistat că afacerile, ţinând de universul uman, trebuie să fie reglementate adecvat de către justiţie: „Înainte, responsabilitatea socială a corporaţiei nu era considerată esenţială, de aceea risca să fie socotită facultativă, or acum vedem că nu este decât o practică justă pentru a conduce o afacere“.
Profesorul Médaille a adăugat că de aceea liderii viitorului trebuie să se concentreze pe crearea unei comunităţi de întreprinzători care, mai degrabă decât deţinătorii unei colecţii de persoane care îndeplinesc o funcţie, sunt conştienţi că participarea fiecăruia permite îndeplinirea unor sarcini importante pentru organizaţia în ansamblu.
(Traducere de Alexandru Ciolan)

Niciun comentariu: