Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haină veche, căci peticul acesta, ca umplutură, trage din haină şi se face o ruptură şi mai rea. Nici nu pun oamenii vin nou în burdufuri vechi; altminterea burdufurile crapă: vinul se varsă şi burdufurile se strică; ci pun vin nou în burdufuri noi şi amândouă se păstrează împreună. (Matei 9 :16-17)

duminică, 25 iulie 2010

Liderul ungar dă papucii Fondului Monetar Internaţional

de Gordon Fairclough şi Veronika Gulyas
(publicat de Wall Street Journal, 23 iulie 2010)

Budapesta – Primul ministru al Ungariei a răspuns miercuri 21 iulie la criticile venite din străinătate la adresa politicii sale fiscale, spunând că Budapesta nu mai are nevoie de ajutorul Fondului Monetar Internaţional şi că nu doreşte să prelungească acordul de finanţare de urgenţă semnat în 2008.

„Vrem să recâştigăm suveranitatea economică pe care Ungaria a pierdut-o“ a spus primul ministru Viktor Orban într-un discurs în Parlament. Până când nu se va întâmpla aceasta, a spus, „ţara nu poate înflori, nu poate exista creştere economică“.

Domnul Orban, politician popular care, după ce a fost ales, în aprilie, s-a angajat să adopte o poziţie mai fermă în negocierile cu FMI, a câştigat, luna aceasta, în popularitate în rândul publicului său după ce negocierile purtate cu FMI şi cu Uniunea Europeană pentru contractarea unui împrumut de urgenţă au eşuat la sfârşitul săptămânii trecute.

Câteva dintre remarcile sale recente par a contrazice asigurările unor consilieri că Ungaria rămâne decisă să ajungă la un acord cu FMI şi UE, care au părăsit totuşi negocierile spunând că Budapesta nu a făcut destul pentru a tăia din cheltuieli şi a-şi echilibra finanţele.

Eşecul negocierilor înseamnă că Ungaria trebuie să-şi ia gândul de la fondurile nefolosite din pachetul de urgenţă de 20 de miliarde de euro pe care l-a primit de la FMI, UE şi Banca Mondială la începutul crizei financiare mondiale.

Marţea trecută, în cadrul unei conferinţe de presă, dl Orban a mulţumit Fondului pentru ajutorul acordat în 2008, când împrumutul oferit a salvat Ungaria de la incapacitate de plată, după ce nu reuşise să adune fonduri de pe pieţele internaţionale lovite de criza financiară globală.

Dar a mai spus că Ungaria nu înţelege să continue discuţiile cu FMI pe marginea actualului acord standby. A asigurat că Ungaria va returna împrumutul spre finalul anului 2012, ceea ce va presa asupra finanţelor Budapestei. În viitor, a adăugat, guvernul va negocia numai cu UE.

Ca ţară membră a Uniunii Europene, Ungaria a convenit de-a lungul timpului asupra unor limitări ale cheltuielilor guvernamentale.

Purtătorul de cuvânt al FMI, Caroline Atkinson, a spus la o conferinţă de presă la Washington că Fondul, în ceea ce-l priveşte, rămâne „disponibil pentru autorităţile ungare şi este pregătit să reînceapă negocierile şi să se întoarcă în orice clipă“.

Mişcarea domnului Orban de a renunţa la plasa de siguranţă oferită de acordul de împrumut anulează declaraţii mai vechi ale guvernului său că va încerca să obţină un nou împrumut stanby cu FMI după ce actualul accord va înceta, în octombrie.

„Echivalează cu dinamitarea credibilităţii guvernului său“, a declarat Bartosz Pawlowski, strateg al BNP Paribas din Londra. „Riscul de ţară al Ungariei a crescut.“

Moneda ungară, forintul, s-a întărit, totuşi, marţi. După o scădere de 3% faţă de euro în cursul zilei de luni ca răspuns la ştirile despre eşecul discuţiilor cu FMI şi UE, forintul s-a întărit şi a început să recupereze terenul pierdut.

Luni, Banca Centrală ungară a declarat că va cumpăra forinţi pentru a apăra valoarea monedei, făcând apel la ajutorul pentru dezvoltare al Uniunii Europene. Nu a fost clar cât a contribuit aceasta la revenire.

Şi totuşi, dl Pawlowski a spus că fără sprijinul FMI investitorii ar putea privi cu precauţie datoria Ungariei şi activele exprimate în forinţi. Pieţele au privit acordul cu FMI ca o formă de asigurare că cheltuielile guvernamentale vor fi frânate. „Ungaria spune că nu mai doreşte să-şi consolideze finanţele publice. Autorităţile simt că au făcut deja prea mult“, a spus dl. Pawlowski. „Nu asta am vrea să auzim acum“, când investitorii globali sunt intens focusaţi pe datoria guvernamentală.

(Traducere de Alexandru Ciolan)

Niciun comentariu: