Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haină veche, căci peticul acesta, ca umplutură, trage din haină şi se face o ruptură şi mai rea. Nici nu pun oamenii vin nou în burdufuri vechi; altminterea burdufurile crapă: vinul se varsă şi burdufurile se strică; ci pun vin nou în burdufuri noi şi amândouă se păstrează împreună. (Matei 9 :16-17)

vineri, 9 iulie 2010

MISTERELE CUVINTELOR. Gaură albă, gaură neagră

de Alexandru Ciolan

Fizicianul nord-american John Archibald Wheeler (1911-2008), veteran al Proiectului Manhattan şi pionier al cercetărilor în teoria cuantică a gravitaţiei, nu a fost doar un strălucit teoretician, ci şi un ingenios inventator de cuvinte. Lui i se datorează, de pildă, fie pentru că i-a creat, fie pentru că i-a făcut celebri, termenii wormhole, black hole şi white hole.
Black hole (preluat în română ca atare sau tradus prin gaură neagră ori gol negru) este noul nume pentru ceea ce, până în 1967, era desemnat drept "stea în colaps gravitaţional complet" sau "stea îngheţată", un corp ceresc defunct, prăbuşit în sine însuşi, atât de dens şi cu un câmp gravitaţional atât de mare, încât din el nu mai scapă nimic, nici măcar lumina.

Pentru a citi restul articolului în Ziarul de duminică click AICI.

Niciun comentariu: