Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haină veche, căci peticul acesta, ca umplutură, trage din haină şi se face o ruptură şi mai rea. Nici nu pun oamenii vin nou în burdufuri vechi; altminterea burdufurile crapă: vinul se varsă şi burdufurile se strică; ci pun vin nou în burdufuri noi şi amândouă se păstrează împreună. (Matei 9 :16-17)

sâmbătă, 15 mai 2010

În loc de economia avariţiei, economia dăruirii


Comunismul a dat faliment, iar capitalismul salbatic nu se se simte nici el mai bine. Ast' timp, Guvernul Boc tot ce stie sa faca e sa taie. Salarii, pensii, alocatii, ajutoare sociale. Scriitorul american de origine romana Ovidiu Hurduzeu, insotit de directorul Editurii Logos, Alexandru Ciolan, la care au fost publicate cartile din seria "A Treia Forta", a prezentat, luni, publicului din Ardeal, in cadrul conferintelor "Romania profunda. Solutii vechi pentru crize noi" modelul crestin de organizare a societatii. Un model despre care Ovidiu Hurduzeu spune ca nu va trece mult si va fi aplicat si in Romania.

Modelul distributist la care face referire este unul care este deja pus in practica in Europa, dar si in Statele Unite, dar care are radacini puternice in Romania profunda, atunci cand partidele taranesti erau la putere in toata Europa de Est. In perioada interbelica, sistemul cooperatist a functionat impecabil, dupa cum o va arata excelenta expozitie itineranta gandita de istoricul Emilia Corbu, de la Muzeul Judetean Ialomita din Slobozia.

Pentru a citi restul relatării în ziuaonline.ro click AICI.

Niciun comentariu: