Nimeni nu pune un petic de postav nou la o haină veche, căci peticul acesta, ca umplutură, trage din haină şi se face o ruptură şi mai rea. Nici nu pun oamenii vin nou în burdufuri vechi; altminterea burdufurile crapă: vinul se varsă şi burdufurile se strică; ci pun vin nou în burdufuri noi şi amândouă se păstrează împreună. (Matei 9 :16-17)

joi, 11 martie 2010

Ghici, ghicitoarea mea!


Cititorilor blogului, o întrebare: cine este nedumeritul autor al paragrafelor de mai jos? Vreun distributist? Vreun paleocon? Vreun naţionalist? Vreun legionar? Vreun ortodox îmbâcsit? Nu şi Nu! Mai încercaţi.

„Cca. optzeci la sută din subiecte se învârt în jurul câtorva cuvinte-cheie, folosesc cam acelaşi limbaj, valorifică lecturi asemănătoare, „strategii metodologice" asemănătoare şi o croială ideologică de circumstanţă.

Nu mai am dinainte o comunitate de intelectuali cu însemnele provocatoare ale unei bogate diversificări formative, nu mai am de ales dintr-o colecţie de individualităţi cu opţiuni, curiozităţi şi moduri de gândire distincte. Ceea ce întâlnesc e, mai curând, o vietate multicefală, o aliniere de portrete care nu mai aspiră decât la conformitate cu un criteriu exterior. Formulări harnice, aproape indiscernabile, ale aceluiaşi metabolism mental.

Cuvintele-cheie sunt: drepturile omului, minorităţi, integrare europeană, condamnarea comunismului, societate civilă, feminism, probleme „manageriale" (organizare, comunicare etc.), probleme ecologice şi altele din aceeaşi categorie. Coeficientul de previzibil, redundanţă şi platitudine al tuturor acestor proiecte e deprimant. “

Şi, după ce aţi ghicit personajul, a doua, logic derivată din prima, întrebare: pe cine să tragem de urechi? „Mediile academice, experţii Comisiei Europene şi finanţatorii de pretutindeni“ sau... chiar pe autor, care chiar şi acum, la vederea pustiului cultural la a cărui expansiune a contribuit din plin, aruncă vina pe şmecherii profitori?

Comunismul a fost bun, l-a întinat Ceauşescu (Iliescu dixit). Direcţia culturală imprimată de elita postdecembristă a fost bună, au întinat-o dâmboviţenii (Pleşu dixit).

Vedeţi, în întregime, fariseicul articol AICI.

9 comentarii:

Anonim spunea...

cineva comenta la un moment dat cu tristete despre Plesu: ar fi putut fi un Ioan Gura de Aur al romanilor, dar nu a vrut

Anonim spunea...

dar nu ma pot abtine sa nu fiu acid aici:

”sau... chiar pe autor, care nici măcar acum, la vederea pustiului cultural la a cărui expansiune a contribuit din plin, aruncă vina pe şmecherii profitori?”

ce dulci mai sunt hiperbolizarile, nu? pustiu cultural???? la care a mai si contribuit tocmai Plesu? :)) ziceti dvs?

dar de exprimarea de mai sus ce spuneti? ”care nici macar acum... arunca vina” magistral
mai ziceti-ne de pustiul cultural creat de Plesu, va rugam

Alexandru spunea...

@dar de exprimarea de mai sus ce spuneti? ”care nici macar acum... arunca vina” magistral
Am greşit în exprimare (deobicei recitesc, în cazul ăsta nu am mai făcut), multumesc de semnalare. O sa corectez imediat "nici măcar acum" în "chiar şi acum".
Altfel, rămâne ce-am zis, fără a semna Anonim

Alexandru spunea...

@pustiul cultural
Citiţi ce a spus domnul Pleşu şi vedeţi dacă peisajul care l-a întristat nu seamănă a pustiu: monoton, monocromatic, dune şi nisip cât vezi cu ochii.

Alexandru spunea...

@Pleşu - Ioan Gură de Aur
Da, poate că ar fi putut fi, dar ar fi trebuit să ducă o viaţă ascetică.

Donkeypapuas spunea...

Cred că poza e de pe vremea când frecventa cursurile de meditaţie transcedentală. :-)

Alexandru spunea...

@Cred că poza e de pe vremea când frecventa cursurile de meditaţie transcedentală
Cred că e de acum, când vede ce a făcut şi nu-i vine să creadă...

Donkeypapuas spunea...

Păi cu ceva timp în urmă (nu cu mult - un an, doi) se plângea că, dimpotrivă, bursierii care se întorc din străinătate de la studii revin cu idei foarte reacţionare, "extremiste" şi "fundamentaliste". Pare-mi-se că tot prin Adevărul...

Alexandru spunea...

Păi, îi punem poza asta în care se miră şi la articolul ăla... Măi, măi, măi, cum se duc de râpă toate bunele intenţii...